DRYCKESBRANSCHENS STORLEK & STRUKTUR

Tillverkning av alkoholhaltiga drycker är ett av de snabbast växande segmenten inom den svenska livsmedelsindustrin. Antalet producenter har snabbt ökat det senaste decenniet. Trots coronapandemin fortsatte antalet tillverkare att öka under 2020.

Ur Dryckesbranschrapporten 2021

Ökningen av antalet tillverkare motsvarar en tillväxt med 5,3 procent. Det är lägre än närmaste föregående år, då antalet producenter ökade tvåsiffrigt procentuell sett. Men mot bakgrund av coronapandemin under 2020, som särskilt drabbade restaurang- och besöksnäringarna som intäktsmässigt är mycket viktiga för dryckesproducenter, var nyföretagandet överraskande högt. I genomsnitt startades 3–4 tillverkare varje månad. Det vittnar om en stark entreprenörsanda och att man ser sitt engagemang som en långsiktig investering.

Sap_H.jpg

BRYGGERIER

Den enskilt största kategorin bland svenska producenter av alkoholhaltiga drycker är ölbryggerier. Vid utgången av 2020 fanns det 581 registrerade tillverkare av öl i SCB:s Företagsregister. Under året tillkom 24 bryggerier, vilket var en ökning med drygt fyra procent. Bryggerierna är den kategori som har störst geografisk spridning och som finns representerade i samtliga 21 län och i 185 av landet 290 kommuner. Bryggerierna är en typisk start-up-bransch, med ett stort antal entreprenörsdrivna företag, som startades de senaste fem, tio åren. I flera mindre kommuner med 10 000 – 20 000 invånare kan det finnas två eller flera öltillverkare.

Distillery.jpg

DESTILLERIER

Vid utgången av 2020 fanns det 86 företag i Sverige registrerade för tillverkning av spritdrycker. Det är där med den näst största kategorin efter öl i den svenska dryckesbranschen. Knappt hälften av företagen är lokaliserade till Stockholms, Skånes och Västra Götalands län. Men även mindre befolkade län som Norrbotten, Västernorrland och Gotland utmärker sig med flera tillverkare. De har också den högsta koncentrationen tillverkare mätt per capita. Spridningen inom länen är också stor. De 86 företagen finns i 58 av Sveriges kommuner.

Flera av Sveriges spritproducenter har gjort ett stort avtryck i dryckesvärlden genom att år efter år vinna flertalet prestigefulla internationella utmärkelser.

Sap_G.jpg

CIDER

Cider är den kategori av alkoholhaltiga drycker som vuxit snabbast de senaste åren. Vid utgången av 2020 fanns 68 registrerade producenter av cider, jämfört med 59 samma tidpunkt 2019. Det motsvarar en tillväxt på 15 procent. I denna kategori ingår även tillverkare av fruktviner, glögg och mjöd. Ciderproducenterna finns i 17 av Sveriges 21 län. Skåne, Stockholm och Västra Götaland har flest tillverkare, följt av Västerbotten, Gotland och Örebro. Mätt per capita är koncentrationen störst på Gotland och i Västerbotten.

Sap_C.jpg

VIN

Svenskt vin har fått ett starkt uppsving under 2000-talet. För 20 år sedan fanns det bara en handfull entusiaster som producerade vin. I dag finns 57 registrerade vingårdar som odlar och framställer vin. Det är en ökning med drygt fem procent jämfört med samma tid 2019. Bara de senaste fem åren har det tillkommit ett 20-tal nya gårdar. Den totala arealen med vinodling uppskattas till cirka 100 hektar, men väntas öka kommande år med 50–150 hektar beroende på om det blir tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol eller ej.

Skåne är centrum för svensk vinproduktion med drygt 60 procent av samtliga vingårdar. Störst är koncentrationen Höganäs, Kristianstad, Simrishamn, Ystad, Helsingborg och Båstad.

ENGAGERADE MEDLEMMAR GÖR OSS STARKARE OCH GER TYNGD ÅT VÅRT PÅVERKANSARBETE.